Bodrum Rotaract

25 Temmuz 2008 Cuma

Sokak Anketimizin Sonuçları

Son dönemlerde Türkiye’de yoğunluğunu daha da çok hissettiren siyasal karmaşa sonucunda toplumda meydana gelen ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlere ayna tutmak ve toplumun bu değişimlere bakış açısını ve gelecek hakkındaki kaygılarını anlamak amacıyla Bodrum Rotaract Kulübü olarak toplam 461 kişiye sokak anketi uyguladık. Bu anket sayesinde toplumun farkındalığını arttırmak ve yeni projelere ön ayak olmayı planlamaktayız.
Toplam 5 sorudan oluşan anketimizde ilk sorumuz vatandaşlarımızın 2012 Türkiye’sini bugünün ilerisinde mi gerisinde mi gördüklerini soruyordu. Gelen cevaplarda 461 kişinin yalnız %42’si Türkiye’nin bugünün ilerisinde olacağını düşünürken, geriye kalan %58 kişi bugünün gerisinde olacağı yanıtını verdi (Şekil 1).

Şekil 1
İkinci sorumuz Türkiye'de laiklik rejimini tehlikede görüp görmediklerini soruyordu. Cumhuriyet’imizin ilanından bile önce uygulamaya konulan laiklik kavramına bugünün Türkiye’sinde verilen cevaplara göre %74’lük kesim laiklik rejimini tehlikede görürken sadece %36’lık bir kesim tehlikede olmadığını düşünüyordu. (Şekil 2).
Şekil 2
Üçüncü sorumuzda da vatandaşlarımıza dilimize ve kültürümüze yeterince sahip çıkıp çıkmadığımızı sorduk. Cevaplar gösterdi ki yaklaşık %28’lik bir kesim dilimize ve kültürümüze yeterince sahip çıkılmadığını savunurken, bu durumun aksini savunan %72’lik bir kesimdi (Şekil 3).
Şekil 3
Dördüncü sorumuzda vatandaşlarımızın aklından bu ülkede artık yaşamak istememe düşüncesinin geçip geçmediğini sorduk. Uzun yıllardır Dünya’daki en milliyetçi ve ülke sevgisinin en çok aşılandığı ülkelerden biri olarak gösterilen Türkiye’de, verilen cevaplar gösterdi ki günümüzde yaklaşık %47’lik bir kesim Türkiye dışında bir ülkede yaşama olgusuna sıcak bakıyor ve geriye kalan %53’lük kesim böyle bir düşünceyi akıllarından geçirmiyor.(Şekil 4).
Şekil 4
Son sorumuzda ise ülkemizin dış politikada bağımsız olduğunu düşünüp düşünmediklerini sorduk. Yönetim biçimi Demokrasi olan ve hiçbir şekilde özerk bir ülke olarak yönetilmeyen Türkiye’de maalesef vatandaşlarımızın sadece %20’si bağımsız olduğunu düşünürken, %80’lik bir kesim bağımsız olmadığını düşündüklerini belirtti (Şekil 5).
Bir ülkenin yönetimi o ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik yapıtaşları üzerine kurulmuştur. Ve bu yapıtaşlarının hepsi halkın “beklenti”si olarak adlandırdığımızı etken doğrultusunda şekillenir. Hepimize çocukluğumuzdan beri öğretildiği üzere demokraside halkın kendi kendini yönetmesi söz konusudur. Ve kişisel geçim zorluklarından veya sıkıntılardan söz bile etmedigimiz sadece 5 soruluk anketi yaptığımızda gördük ki halkın kendi ülkesine ve ülkesinin geleceğine bakışı son derece karamsar. Çok zorluk yaşanan dönemlerde bile Türk halkının kendi ülkesine olan inancının zaferiyle bu günlere gelen bir ülkede bugün bu noktada olunması arka plana atılmaması gereken önemdedir.
Biz de Bodrum Rotaract Kulübü olarak bu düşünceyle yola çıkıp bu düşünceyi paylaşabildiğimiz kadar çok insanla paylaşmak istedik. Türk halkının ülkesine eski günlerde beslediği kadar sağlam bir inançla ama o günlerden çok daha ileride bir Türkiye’de aynı anketi tekrar yapmak dileğiyle.
Anket sorularımız aşağıdaki gibidir.
1 ) Sizce 2012 Türkiye'si bugünün neresinde olacak?
İlerisinde
Gerisinde

2 )Türkiye'de laiklik rejiminin tehlikede olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet
Hayır

3) Dilimize ve kültürümüze yeterince sahip çıktığımızı düşünüyor musunuz?
Evet
Hayır

4) Hiç aklınızdan " Bu ülkede artık yaşamak istemiyorum! " düşüncesi geçti mi?
Evet
Hayır

5) Ülkemizin dış politikada bağımsız olduğunu düşünüyor musunuz?
Evet
Hayır